Avrupa'da Çelik HRC Fiyatları Dip Yaptı: Pazar Dönüm Noktasında mı?

25 Nisan 2024 Perşembe 2:38| 11,1 bin okunma sayısı

Cuma günü, 19 Nisan'da Avrupa pazarlarında çelik sıcak haddelenmiş rulo (HRC) ticareti sessiz geçti, işlem gören miktarlar sınırlı kaldı. Ancak, fiyat düşüş trendi yavaşladı ve sektör kaynakları fiyatların dibe vurmuş olabileceğini öne sürdü.

Avrupa'da Çelik HRC Fiyatları Dip Yaptı: Pazar Dönüm Noktasında mı?

Cuma günü, 19 Nisan'da Avrupa pazarlarında çelik sıcak haddelenmiş rulo (HRC) ticareti sessiz geçti, işlem gören miktarlar sınırlı kaldı. Ancak, fiyat düşüş trendi yavaşladı ve sektör kaynakları fiyatların dibe vurmuş olabileceğini öne sürdü.

HRC pazarlarında yeniden stoklama aktivitesi düşük seviyede kaldı, genellikle sınırlı tonajlarda işlem yapıldığı duyuldu.

Dağıtıcılar ve çelik servis merkezleri, zayıf satışlara işaret ederek envanterlerini orta ile düşük seviyelerde tutmayı tercih etti.

"Bir gerçek talep yok, şimdi gördüğümüz her türlü artış yeniden stoklama ile ilgili ve HRC fiyatlarında sürdürülebilir bir toparlanmayı tetiklemeyecek," diye bir çelik servis merkezi kaynağı belirtti.

Kuzey Avrupa'daki entegre tesisler, 4-5 hafta teslim süreleriyle HRC'yi ton başına 620-640 avro ($661-682) ex-works fiyatından teklif etti.

Benelux merkezli bir yeniden haddeleme tesisi, bölgede ton başına 600 avro ex-works fiyatla HRC teklif etti. Almanya'da Cuma'ya kadar olan haftada ton başına 620-630 avro ex-works fiyatlarda işlemler bildirildi ve çoğu alıcı ticari değerleri aynı aralıkta tahmin etmeye devam etti.

Sonuç olarak, Fastmarkets, 19 Nisan'da Kuzey Avrupa'da yerel, ex-works çelik HRC endeksini ton başına 625.50 avro olarak hesapladı, bir önceki gün 627.08 avro/ton seviyesinden 1.58 avro düşüş gösterdi.

Endeks haftalık bazda 13.67 avro ve aylık bazda 58.46 avro düşüş yaşadı.

Çoğu piyasa kaynağı, bölge fiyatlarının zaten dibe vurduğuna ve piyasanın bir "dönüm noktasına" ulaştığına inanıyor. Ancak, çelik tüketen sektörlerden destek eksikliği nedeniyle yakın dönemde güçlü bir toparlanmanın olası olmadığını gördüler.

Örneğin, Worldsteel'in Nisan ayında yayımlanan kısa vadeli görünüm raporu, AB'nin hala en büyük zorluklarla karşı karşıya olan bölge olduğunu vurguladı.

"Bu bölge, özellikle çelik tüketen sektörleri, jeopolitik değişiklikler ve belirsizlikler, yüksek enflasyon, para politikası sıkılaştırması ve kısmi mali destek çekilmesi, halen yüksek enerji ve emtia fiyatları gibi çoklu cephelerde zorluklarla karşı karşıya," dedi Worldsteel.

"2024'te sadece teknik bir toparlanma sonrası," diye ekledi, "bölgenin çelik talebinin 2025'te %5.3'lük bir artışla anlamlı bir iyileşme göstermesi bekleniyor. AB için 2024 çelik talebi tahmini, 2020'deki pandemi dip noktasından sadece 1.5 [milyon ton] yüksek."

Güney Avrupa'da ise, Fastmarkets Cuma günü İtalya için yerel, ex-works çelik HRC endeksini ton başına 620.00 avro olarak hesapladı, bir önceki gün 620.42 avro/ton seviyesinden 0.42 avro düşüş yaşadı.

İtalyan endeksi haftalık bazda 5.00 avro ve aylık bazda 48.75 avro düşüş gösterdi.

Bir yerel tedarikçiden Mayıs sonu teslim süreleriyle HRC, teslim edilmiş olarak ton başına 640 avro, ex-works eşdeğeri olarak 630 avro fiyatla sunuldu.

Alıcılar, gerçekleştirilebilir fiyatları ton başına 610-620 avro ex-works olarak tahmin etti, 615-620 avro/ton ex-works fiyatlarında işlemler duyuldu.

Asyalı tedarikçiler, Avrupa'ya HRC fiyatlarını artırmaya çalışıyor, çoğu satıcı Haziran sevkiyatı için ton başına en düşük 600 avro cfr fiyatını hedefliyor.

Bazı piyasa kaynakları, hafta başında Suudi Arabistan'dan Avrupa'nın güneyine ton başına 580 avro CFR civarında daha düşük fiyatlarının mevcut olduğunu, ancak düşük miktarlar için olduğunu söyledi.